Publicerad den

Ris, vatten och tillbehör, Kao Tom

Många har nog ätit Kao Tom i Thailand vilket är en slags rissoppa oftast med kyckling eller fläsk. Den serveras som en färdig rätt som man smaksätter med olika såser.

Allt kommer i soppan, ris, kyckling, salladslök, friterad vitlök och chili om man så föredrar

Idag hade vi en annan variant av Kao Tom som kallas för Kao Tom Gui eller Kao Tom Blao som jag kallar den. Det är en av de mest vanliga rätterna både för frukost och som sen kvällsmat.

Grunden är bara en tallrik med kokt ris och vatten med massor av tillbehör som man blandar i efter tycke.

ris i kokt vatten
Kokat ris i vatten som en risgrynsgröt, fast utan socker.

De tillkommande attiraljerna är massor av spännande smakbrytningar. De varierar stort mellan olika regioner eller matställen.

För att nämna några är det inlagd senapskål, schalottenlök eller salladslök, wokad vattenspenat med vitlök och chili, jordnötter, friterade ansjovis, kinesisk lufttorkad korv, äggröra med inlagd söt rättika, saltade ägg, ja det är en kaskad av olika färger, sorter och smaker.

senapskål inlagd
Senapskål, inlagd
lufttorkad korv
ägg inlagd rättika
salta ägg
wokad vatten spenat med sojabönor, vitlök och chili

Vatten spenaten är en rätt i sig själv, Pak Bung Fai Daeng på Thai och Morning Glory eller Water Spinach på Engelska.

En liten skapelse innan man blandar ihop allt och sätter smak med såser.

Kryddor som man ofta tillsätter är Thai sojasås, lime och kanske lite torkat chilipulver för dem som tycker om lite hetta.