Kha Moo – Fläsklägg

Fläsklägg – ข้าวขาหมู – Kha Moo – Braised Pork Leg

Portioner: 4-6 portioner (s)
Prep tid: 45 minuter
Tillagningstid: 3-6 timmar
Klar i: 3 1/2 timmar

Slow Cook recept

Kha Moo (ขาหมู) är en läcker och smakrik rätt gjord på fläsklägg

Ingredienser:
2 kg fläsklägg med ben
5 msk olja (att bryna läggen i)
5-8 dl vatten (för att täcka)
3 msk palmsocker
2 msk mushroom sojasås
2 msk bordssojasås
1 msk mörk söt sojasås
1 msk tamarind
1-2 tsk Rot Dee Smaksättare

1 msk Fem Kryddor Kinesisk
1 msk vitlök finhackat
1 koriander rot finhackad

att lägga i Slow Cooker
2 st stjärnanis
2 st kanelstång
2 st koriander rötter hela

Här kan man använda en “kryddpåse” om man inte vill ha kryddorna vandra fritt ut ibland maten.

1 dl svamp Shitaki Kinesisk (blötlägg helst i god tid innan)

Lägg in i grytan mot slutet
1-2 dl senapsblad inlagda uppskurna

tillbehör
5-6 st chili Thai hot eller mild
2-3 vitlöksklyftor liten vitlök
4-5 stjälkar Thai broccoli kha nah eller kinesisk kao choi

Valfritt

4-6 ägg att hårdkoka i soppan (tills de mörknar)

Instruktion:

Bryn fläskläggen i olja i en stekpanna på alla sidor.


hacka vitlök och stjälkar eller rötter från koriander fint, krossa i en mortel tills det blir som en smetig pasta.

Blanda in palmsocker och alla sojasåser.

Tillsätt kinesiska Fem Kryddor och någon tesked Rot Dee Smaksättare om så önskas.


Lägg fläskläggen i en Slow Cooker eller sätt på spisen i en gryta på låg värme.


Tillsätt först kryddsmeten, klistra gärna på den del som kommer sticka upp ur vattnet som du sedan kommer att fylla på. Häll i resten av smeten, tillsätt vatten så att den täcker så mycket som möjligt av fläskläggen. (Tänk på att läggen kommer att släppa ifrån sig vätska, så fyll inte på för mycket).

Sätt nu i den torkade svampen, anis, kanelstänger och en del tycker om att lägga i kokta ägg men som ni ser på bilden föredrar jag själv äggen inte så hårdkokta och gör dem innan måltiden vid sidan av.

Här kan man också lägga i senapskål om man vill. Vi tillsatte den senare.

Sätt Slowcooker på hög eller låg beroende på när du vill fortsätta att tillaga resten.

Efter 4-6 timmar la vi in senapsbladen så att de hinner blir mjuka.

De bjuder på en syrlig kontrast i smaken.

Låt det bli en del av grytan.

Koka ris

Köp alla kryddor till denna rätt i ett paket