Tom Kha ต้มข่า

1 påse Tom Kha Currypasta
400ml kokosmjölk
300-500 gr kycklingfiléer, små skivor el. strimlade

Smaksättning
1 tsk Rot Dee kyckling
1-3 msk fisksås
1-2 msk palmsocker

2-4 limejuice (alt. mindre lime och använda tamarindpasta)

Tillval
färsk koriander
100-150 gram bambuskott
5-7 champinjoner, skivad färsk, fryst eller på burk

TILLAGNING

Blanda Tom Kha currypastan och kokosmjölken och värm i en kastrull. Man kan tillsätta vatten eller mer kokosmjölk beroende på hur mustig soppa man vill ha eller hur många gram kött som man sätter i soppan.

Lägg i kycklingfilén i soppan (alternativt eget val av kött eller vegetarisk motsats). Låt det stå på tills kycklingen är genomkokt.

Som tillval kan man också ha bambuskott och champinjoner till Tom Kha.

Låt det koka en minut eller två

Nu kommer smaksättningen och den är alltid personlig som jag brukar vilja poängtera.

Inte nödvändigt enligt receptet men jag sätter i lite koriander (eller rötter om man har). Jag brukar alltid spara lite i frysen.

Tillsätt fisksås (sälta) palmsocker (sötma)

Limejuicen är sur eller syrlig. Den kan man även “ersätta” eller komplimentera med tamarinpasta

Rot Dee smaksättare, pricken på i:et, Thailändares favoritsmaksättare, vilket motsvarar ungefär vad buljong eller en fond gör.

Börja smaksätta lite i taget och låt soppan sakta passa in i din smak.

Lägg i klippt färsk koriander innan servering. Jag brukar alltid ha i lite koriander tidigare också eftersom jag tycker den smaken.

Läs vårt inlägg om Tom Kha

Köp Tom Kha kryddor och välj själv vad du vill ha.

Här kan du enkelt köpa hela paketet.