Inlägg

  • Papaya Sallad - Papaya salladen som heter Somtum på Thai ส้มตำ översätts till SOM sur eller syrlig och TUM krossad eller stött. Den säljs mest från små vagnar på nästan var och vartannat gatuhörn i hela Thailand. Salladen säljs oftast med grillad kyckling eller en andra små rätter som Laeb och Namtok. Man får också lite grönsaker med […]
  • Livsmedelsbutiker Thai – Asiatiska - På Olof Palmes Gata i Stockholm ligger flera butiker inom gångavstånd Asian Market är bäst välsorterad men man kan ibland hitta billigare och andra alternativ i butikerna runtomkring. Asian Market, Mai Mai Asian Market som har mycket Filippinska varor men mest Thai, Hong Kong Trading mest Thai men också annat från China, Asien.
  • Surt, Sött och Sälta – fina kompisar - Vad gör man med de många fina Svenska äpplena i trädgården som kanske är lite för syrliga för oss att äta rakt av. Kompost? Knappast. Man måste ta vara på dem. Jo, man kan servera dem som en trevlig efterrätt eller ett enkelt tilltugg med en dippsås som skapar en magisk kombination av surt, sött […]
  • Thai Husmanskost – Stekt Ris - En av de mest vanliga rätterna, som man kan kanske kalla husmanskost på vårt svenska sätt att se det, är Thai stekt ris. Kao Pud ข้าวผัด. Idag gjorde jag en Kao Pud efter jobbet. Jag tror faktiskt att jag åt denna rätt var och varannan dag i Thailand i mina första 2-3 år där. Dels […]
  • Pumpa – inte bara på Halloween - Det är ett ganska enkelt recept. I det stora hela… Ett par skedar röd currypasta, kokosgrädde, kyckling, bitar av en pumpa skurna i små tärningar på ett par cm., fisksås, tamarind, palmsocker, limeblad och basilikablad. Lite röd chili eller paprika att pryda med som sätter fart på färgerna. Det är en mild curry som passar […]
  • Fiskplättar - Idag blev det en ny upplevelse när vi gjorde fiskplättar. Det kan alltid vara bra att dela nya lärdomar. Tidigare hade vi lagt ut på Youtube klippet https://youtu.be/xez45gLWZcw och det var med en färsk sejfilé. Idag gjorde vi samma fiskplättar som tidigare men fast med fryst Pangasiusfilé. Den passar bra till fiskplättarna men den var […]
  • Kokoskola - Sötsaker efter maten. Så här kan man enkelt göra en god liten sötsak. Man kan ställa in kokosgrädden (alt. kokosmjölken) i kylen några timmar innan och då endast använda det som stelnat p.g.a. kylan. Rör ned alla ingredienser i en kastrull. (den bör vara runt 20 i diameter med hög kant) Börja på svag värme […]
  • Gurkmeja och gula rätter - Kao Man Gai och Gurkmeja Gurkmejan har egentligen inte någon smak i sig självt men den ger en mycket fin gul färg på maträtten. Gurkmeja som tillhör familjen ingefära ska dessutom ha en mängd hälsosamma effekter på kropp och hälsa. Kryddan används ofta i Indisk mat och man hittar den i många rätter i Thailand, […]
  • Ris, vatten och tillbehör, Kao Tom - Många har nog ätit Kao Tom i Thailand vilket är en slags rissoppa oftast med kyckling eller fläsk. Den serveras som en färdig rätt som man smaksätter med olika såser. Idag hade vi en annan variant av Kao Tom som kallas för Kao Tom Gui eller Kao Tom Blao som jag kallar den. Det är […]
  • Friterat bröd – Patongko - Patongko som det kallas på Thai eller friterat bröd som man kan kalla det är en vanlig frukost attiralj till en sedvanlig kaffe, varm sojamjölk eller frukost som en risgröt Kao Tom eller Yoke.