Publicerad den

Surt, Sött och Sälta – fina kompisar

Vad gör man med de många fina Svenska äpplena i trädgården som kanske är lite för syrliga för oss att äta rakt av. Kompost? Knappast. Man måste ta vara på dem.

Jo, man kan servera dem som en trevlig efterrätt eller ett enkelt tilltugg med en dippsås som skapar en magisk kombination av surt, sött och sälta.

I Thailand använder man denna dippsås tillsammans med omogen eller syrlig mango. Men den passar lika bra med våra Svenska syrliga äpplen.

Det är ett ganska enkelt litet standardrecept som många använder och inte har för många komponenter. Räkpastan och torkade räkorna kan nog vara svårast att hitta om man inte går till en välsorterad Thai livsmedelsbutik.

Recept på dippsås. Man får variera mängd sött och sälta till sitt eget tycke. Smaka av med en bit frunkt för att framhäva den verkliga kombinationen. Inge gott var och för sig. Kompisar var det, eller hur?

150 g palmsocker
2-3 msk fisksås
2 msk vatten
1 msk räkpasta
3 msk räkor torkade
2-3 msk schalottenlök
chili fint skurna tunna

Men i verkligheten, vem har dessa ingredienser hemma? Kommer att visa vad man köper in och hur man kokar ihop det i ett senare inlägg.

Så bättre är att köpa en färdig mix. Den finns att köpa i de flesta Thai butiker. En av dem finns på bild här men det finns många andra märken. Nam Plah Whan heter såsen som betyder fritt översatt till Söt Fisksås!!!!

Detta märke bara ett bland många
Detta märke bara ett bland många

Man måste pröva dippsåsen med en bit frukt, helst en syrlig äppelskiva eller en jordgubbe eller något liknande.

Det blir en kaskad av smakupplevelse som inte går att beskriva med ord.

En annorlunda kul grej att bjuda på eller pröva på själv. Mejla om ni har frågor.

Try it! You might like it!