Panang, พะแนง, mild rödgul curry

Panang curry (på thai: พะแนง), med många olika stavningar) är en typ av röd thailändsk curry som tillagas till en lite tjockare, saltig men ändå söt, med inslag av jordnötter.

Nötkött används mest till denna rätt. I Thailand serveras denna curry vanligtvis med Jasminris.

Panang curry pasta
Currypastan är gjord med många olika ingredienser men köps oftast i lösvikt på den lokala marknaden. Thaikryddan erbjuder den i små paket om 50 gram.

Vanligtvis tillagar man den med kött skuren i tunna remsor, kaffirlimeblad, kokosmjölk, panang currypasta, palmsocker och fisksås. Den innehåller en tjockare kokosmjölk än andra curryrätter. Men det är en smaksak. Själv föredrar jag alltid lite mer vätska eftersom jag tycker om såsen på riset.

Vi har valt att visa två olika recept av Panang Curry. En som vi gjorde i huset när vi var i Thailand och en hemma i Svedala med en Slowcook

Ingredienser: alternativ 1 och 2
1. 500 gram fläskfilé i vanlig wokpanna (se YouTube Video)
2. 1000-1200 gram högrev i Slow Cooker

Curry:
5 msk olja (att steka pastan i)
5 dl kokosmjölk eller kokosgrädde
1-2 msk panang curry
1-2 msk palmsocker
2-3 msk fisksås

Detta är ett grundreceptet om man inte har alla kryddor eller tid till att “förfina” maträtten.

Tillbehör valfria:
2 msk tamarind
2 msk lime
1 msk rot dee
1 msk kanel

Färskvaror
1 dl söt basilika (sweet basil)
4-5 limeblad skurna i strimlor

Så här gör man när man wokar en Panang