Papaya Sallad Somtum ส้มตำ

SOMTUM

Ingredienser
1⁄2 grön papaya, skalad och strimlad (alt. kålrabbi)
2 gröna långbönor skurna 2-3 cm bitar (alt. haricots verts)
4 körsbärstomater, delade
5 små vitlöksklyftor
1-10 färska chili (beroende på storlek och hur starkt man vill ha salladen)
1-2 msk palmsocker (värm lite försiktigt för att det ska vara mjukt och lätt att blanda ut)
2-3 msk färsk limejuice (alt. limejuice)
2-3 msk thailändsk fisksås (alt. lite salt)

Alternativ
2 msk rostade jordnötter
1 morot, strimlad
1-2 msk små torkade räkor

Alternativ Thai style
Den lokala Somtum i Thailand använder Bla som är fermenterad fisk (alt. surströmming). Även inlagda små sötvattenskrabbor används.

Så här gör man
Strimla papayan i smala remsor, lägg i bunke med kallt vatten om du vill ha den krispig annars hoppa över det. Skär upp långbönor i 2 cm bitar. Skär upp tomater i 2-3 små klyftor. Ställ åt sidan.

Stöt chili, vitlök i en djup mortel. Fortsätt med att stöta in långbönor. Tillsätt papayan och stöt mjukt, fortsätt med att tillsätta tomater och blanda allt med en stor sked.

Börja smaksätta med fisksås, limejuice och palmsocker tills ni får en perfekt balans på sälta, syrlig och söt smak.

Till Somtum Thai som många utländska besökare tycker om har man jordnötter i salladen.

Serveras med klibbigt ris

Stöt allt lagom lätt för att släppa ut smaken
Efter man lagt till tomater tillsätter man den strimlade papayan. Sluta stöt, blanda.
Nu blandar man allt men en stor sked – smakar av – balanserar fisksås, limejuice och palmsocker – sälta, syrlig och söt smak
Somtum Thai på ett bananlöv