Wokad anka i Szechuansås med grönsaker
Ett Asiatiskt recept fritt tolkat ursprungligen från en provins i Kina
Portioner: 3-4 personer Serveras med nykokt Jasmin ris
Tillagning
Ingredienser
3 dl Jasmin ris
1 st ankbröstfile
3 msk olja stek
2 msk olja sallad
1 msk hoisin sås
1 msk tamarind
1 msk soyabönsås
1 msk palmsocker
1 msk sambal olek
6 st shitake svamp
1 röd lök
1 dl ärtskidor
1 dl wokgrönsaker
- strimlad vitkål
- bambuskott
- minimajs
- vattenkastanj
2 st vitlök
1 st chili
Ställ ugnen på 150°C.
Koka upp Jasmin ris (3 dl) med en nypa salt
Förbered en stekpanna på hög men inte högsta värme.
Blötlägg Shitake svampen i hett vatten 2 ggr
Skär snitt eller rutmönster (tunna snitt) i fettkappan (skinnsidan) på ankbröstet.
Torka av dem från all vätska.
Salta båda sidor och lägg dem i en het, torr stekpanna med skinnsidan ner.
Sänk värmen något, stek i ca 5 minuter. Vänd och stek i 3 minuter.
Lägg över ankbrösten på ett ugnssäkert fat. Sätt in en köttermometer i mitten på ena ankbröstet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 65-70°C (rosa-genomstekt) cirka 20-30 minuter.
Täck formen eller endast ankbröstet i aluminiumfolie och låt vila i minst 10-15 minuter så att inte saften rinner ut när man skär i dem. Ställ åt sidan.
Såsen
Detta är en enkel variant a szechuansås och den finns i tusen olika former och skepnader. Jag blandar alla såserna i en skål – hoisin, tamarind, soyaböner, palmsocker, sambal olek, och lite olja eller några matskedar av den oljan man får från att bryna ankan.
Skär upp ankan innan du wokar grönsakerna så att den är klar att lägga in. De kan vara i stora bitar eller i 5 mm skivor som är delade på mitten.
I en stor wokpanna, hetta upp 2-3 matskedar olja på hög värme, (eller använd den oljan du får från ankan), tillsätt hackad vitlök, rödlök och chili. Fräs på men bränn inte. Tillsätt såsen och rör om.
Nu blanda ner alla grönsaker och woka snabbt och väl, smaka av, balansera sött, surt, sälta efter egen smak och tycke.
Servera med det nykokta Jasminriset
Ingredienser att göra hoisinsås själv
60 ml sojasås
30 ml jordnötssmör
15 ml melass eller honung
10 ml risvinäger
1 vitlök, krossad och malen
10 ml sesamolja
4 ml Chilisås stark