Publicerad den

Soppan först

Geng Geo Wan – แกงเขียวหวาน – vilket är en typisk Thai grön curry.

Idag prövade jag att göra “soppan först” vilket betyder att jag ville göra currybasen separat från köttet.

Varför det?

Jo, jag ville göra en curry på rostasfilé och då ville jag inte ta risken att köttet skulle bli torrt och tråkigt som den lätt kan bli eftersom den är mager.

Så här gjorde jag. Se receptet.

Först började jag med att skära upp och marinera rostasfilén i ungefär tre timmar. La de skurna köttbitarna i en zip-lock påse, satte till Oystersås och skvätte ned lite öl tills det täckte allt kött. Ut med så mycket luft du kan och stäng. Zip Zala Bim. Låtom oss marinera.

Under tiden gjorde jag currybasen som sedan fick stå på låg värme i lika många timmar. Jag tycker det är viktigt att alla “soppor” som jag nu kallar dem, vare sig det är curry eller grytor, att de får en god tid på sig att låta alla ingredienser blanda in i varandra. Umgås på djupet. För det behövs det tid och helst då på låg värme.

Curryn kan också vara lite stark om den inte får puttra ett tag. Faktiskt är den bäst dagen efter, precis som alla grytor, där allt smälter in i varandra och ger en mer nyanserad smakbalans.

Efter det stekte jag köttet hastigt på ganska hög värme och la ned köttbitarna i den färdiga och fortfarande varma curryn.

Det blev ett fantastiskt mört kött i en fin curry.

Tyckte dock att curryn blev lite för stark kanske för västerländsk tycke. Använde märket Aroy D på den gröna curryn som har 30% chili. Ska pröva annat märke nästa gång.

Men gott blev det.

Åt den med Jasminris och en typisk Thai omelett, gurka och sallad.